Logo Essie Bessie | lekker lokaal eten
Heilig boontje van Slaege

Basisbereiding van gedroogde bonen

Het koken met gedroogde bonen lijkt lastig, maar is eigenlijk heel gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van plannen. Kook wat extra en vries dit in. Handig, want zo heb je altijd een voorraadje.

Stap 1: afspoelen

Zorg er altijd voor dat bonen voor het weken een keer schoon gespoeld worden. Dit gaat gemakkelijk met een zeef met kleine gaatjes. Controleer meteen even op steentjes of slechte bonen.

Stap 2: weken

Doe de bonen in een pan met koud water (drie keer zoveel water als peulvruchten).

Ik zet zelf de bonen een avond van te voren al in het water, dan weken de bonen zeker lang genoeg. 
Soms ontstaan er belletjes of schuim, dat is een licht fermentatieproces. Je kunt de peulvruchten afspoelen voordat je ze gaat koken, maar dat moet niet.

Stap 3: koken 

Gooi het weekwater niet weg, dit kun je gewoon gebruiken als kookwater (extra voedingsstoffen en smaak!). Draai het vuur laag als het begint te koken. Je kunt beter geen zout toevoegen, omdat dit het ontsluitingsproces vertraagd en zorgt voor kapotte bonen.

Afhankelijk van het soort bonen is de kooktijd ongeveer 40- 60 minuten.
Zo, nu kun je de bonen gebruiken voor allerlei lekkere recepten.

Stap 4: bewaren

In de vriezer Bonen kun je ook invriezen. Doe de bonen met het kookwater (goed onder water) in een bak en vries het in.
In de koelkast
Klaargemaakte bonen kun je een week lang bewaren met het kookvocht.
In de voorraadkast
Gedroogde bonen bewaar je het beste op een koele, donkere plek. In de kelder, voorraadkast of schuur bijvoorbeeld.