Logo Essie Bessie | lekker lokaal eten
Groentekwekerij en Landwinkel Smits

Landwinkel en Groentekwekerij Smits
Gert en Edwin Smits
Lage Heurnseweg 35
7095 AL De Heurne

www.groentekwekerij-smits.nl

0315 654412
info@groentekwekerij-smits.nl

Groentekwekerij en Landwinkel Smits

Groente en fruit gekweekt met hart voor de natuur

In het Achterhoekse De Heurne (gemeente Aalten) vind je Smits Groentekwekerij. Op zo’n tachtig hectare grond worden hier allerlei groente- en fruitsoorten verbouwd, zoals prei, asperges, aardappelen, abrikozen, koolsoorten en bonen. Gert Smits groeide op op een veehouderij met varkens en koeien. “Maar zelf had ik meer met plantjes”, vertelt hij. “Op mijn veertiende had ik al een eigen stuk grond. De groente daarvan verkocht ik bij de lokale groenteboer.” Inmiddels zit Gert al veertig jaar in de groenteteelt. Zijn jongste zoon zit ook in het bedrijf en studeert af op het vakgebied ‘plantenteelt en bedrijfseconomie’.

Hart voor de natuur


In zijn landwinkel kan iedereen terecht voor een groot assortiment groente, fruit, streekproducten, salades, rauwkost en cadeauartikelen. Daarnaast levert Gert zijn groente en fruit aan andere boerderijwinkels en lokale supermarkten, horeca en groothandel. Gert heeft niet alleen een groot ondernemershart, maar ook een hart voor de natuur. “Het één kan niet zonder het ander”, zegt hij. “Mijn percelen zijn omringd door bloeiende akkerranden met wilde bloemenmengsels die zorgen voor biodiversiteit. Dat komt de bijen ten goede en uiteindelijk ook mijn gewassen. Ons bedrijf is Planetproof-gecertificeerd, wat betekent dat we op een duurzamere manier telen. De daken liggen bovendien vol met zonnepanelen, de kwekerij is energieneutraal!”

Pionieren met de pompoen


Pompoenen van Smits
Pompoenen van Smits
Pompoempitolie van Smits

Naast de groente- en fruitteelt komen er nieuwe gewassen bij die voorzien in de behoefte aan meer plantaardige eiwitten en vetten zoals bonen, pitten en zaden. Gert: “Wij willen pompoenen telen waarvan we van de pompoenpitten olie persen. Zowel voor de koud geperste olie als voor de van geroosterde pitten geperste olie, kun je straks bij ons terecht. Wij worden de eerste teler in Nederland die dat doet. We zijn verschillende keren naar Oostenrijk gereisd om te praten met een pompoenexpert en hebben zo al veel kennis opgedaan. Straks hebben we er een nieuw Achterhoeks streekproduct bij: Achterhoekse pompoenpitolie!”

Lokaal kopen


Gert vindt het van groot belang om met ondernemers samen te werken. “Daarmee kunnen we elkaar helpen en de voedselketen verkorten. Van producten die je lokaal koopt, ken je de herkomst en de kwaliteit. Ook wij leveren en kopen zo veel mogelijk in de regio Achterhoek. Ik kijk altijd eerst wat ik hier uit de buurt kan krijgen. Voor onze salades gebruiken wij alleen eieren van een lokale boer. Alleen dan klopt het verhaal!” Gert wil dat er meer aandacht komt voor dit verhaal, het belang van het gebruik van seizoensproducten en de ecologische voetafdruk die je achterlaat. “Dit moet bij consumenten én koks tussen de oren!”

Akkerrand Boerenkoolveld Smits
Gert en Erwin Smits met asperges
Boerenkool op land van Smits