Logo Essie Bessie | lekker lokaal eten
Oosterbrook Zuivel

Oosterbrook Zuivel is verkrijgbaar in het zuivelhuisje op het erf van onze boerderij en in onze webshop
.

Exelseweg 12
7245 VE Laren (gld)

06-21538116
info@oosterbrookzuivel.nl

Meer verkooppunten vindt u op onze website:
www.oosterbrookzuivel.nl

Een greep uit het assortiment:

  • De zuivelproducten van Oosterbrook Zuivel
  • Granola en Muesli
  • Meel (pannenkoeken, cake, enz.)
  • Eieren
  • Droge worst
  • Achterhoekse Chips
  • Veltkamper bier
  • Schepijs van de melk van onze koeien (seizoensgebonden)

Oosterbrook Zuivel

Proef de volle boerderijzuivel, rechtstreeks uit ’t Exelsebroek

Onze boerderij is al omstreeks 1780 ontstaan en heet al die tijd al “Oud Oosterbroek”. De boerderij is gelegen in het Exelsebroek, op de grens van Lochem, Laren en Markelo. Sinds 1890 wordt de boerderij gerund door de familie Heijink. Inmiddels door de 6e generatie, de broers Gerben en Leon Heijink en hun ouders.
Sinds 2020 hebben we ook een zuivelboerderij die wordt gerund door Gerben, zijn vriendin Manon en Leon. Oosterbrook Zuivel is een verwijzing naar de naam van de boerderij, Oosterbroek wordt in het Achterhoeks uitgesproken als Oosterbrook.

Bereidingsproces

Onze 165 melkkoeien worden gemiddeld drie keer per dag gemolken. In de stal kunnen ze doen wat ze willen. Gaan liggen in de ligboxen, drinken bij de waterbakken, eten aan het voerhek of melken in de melkrobot. Wij hebben 85 hectare land in gebruik waar we uitsluitend voer voor onze koeien op verbouwen. Deze gewassen worden grotendeels bemest met de mest van onze eigen koeien, we werken dus zoveel mogelijk met natuurlijke kringlopen. Ook ons drinkwater is lokaal, we hebben zelf een bron waar het water voor onze koeien uitkomt. Vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer hebben onze koeien een vrije uitloop naar de wei.
Als melkveehouder en grondbezitter/gebruiker voelen wij ons onderdeel van de natuur. De weilanden met koeien, akkers met gewassen, sloten, bomenrijen en akkerranden dragen bij aan de kwaliteit en uitstraling van het platteland.

 

Oosterbrook Zuivel
Oosterbrook Zuivel

Zo bereiden wij onze volle melk

Nadat de koeien zijn gemolken wordt de melk roerend verhit (gepasteuriseerd). Om onze melk zo vers en smakelijk mogelijk te houden verwerken wij het zo snel mogelijk. Wij doen dit nog ambachtelijk, veel handwerk. Wij zijn voorzichtig en zorgvuldig in de verwerking tot de eindproducten, we roeren voorzichtig om de vetbolletjes niet te beschadigen. Wij zijn zuinig op het vet in onze melk, vet is smaak. Vervolgens wordt de melk afgekoeld en in flessen gedaan. Onze melk bevat geen enkele toevoeging. Na een paar uur komt er een kleine roomlaag bovenop de melk te zitten, dit is het vet. Even schudden voor gebruik en u kunt genieten van echte koeienmelk met de natuurlijke voedingsstoffen zoals eiwit, calcium en B-vitaminen.

Houdbaarheid

Onze zuivelproducten hebben een relatief korte houdbaarheid, gemiddeld zo’n 14 dagen. Dus wanneer u bijvoorbeeld onze aardbeien yoghurt eet, dan is die maximaal 14 dagen geleden is geproduceerd, dat noemen wij nou vers!

Verpakking

Het meest milieuvriendelijk is misschien om onze producten te leveren zonder verpakking maar dat gaat niet. Het is belangrijk dat ons product juist verpakt wordt, in verband met kwaliteit en voedselveiligheid. Luchtdicht en verzegeld verpakt is een vereiste. Wij hebben gekozen om onze zuivel te verpakken in plastic flessen en bakken. Onze PET-flessen zijn 100% recyclebaar.

Plastic flessen en bakjes waar zuivel in heeft gezeten zijn uitgezonderd van het statiegeldsysteem op PET-flessen. Er staat dan ook geen statiegeldsymbool op het etiket. Wij hopen dat iedereen zijn afval scheidt zodat plastic verpakkingen kunnen worden gerecycled.

We hebben niet voor glazen verpakking gekozen omdat een glazen fles wel 50% meer weegt dan een plastic fles. Het is een uitdaging om glazen flessen hygiënisch schoon te krijgen voor hergebruik. Dit kost veel arbeid, water en schoonmaakmiddel waardoor de eventuele milieuwinst gelijk weer te niet wordt gedaan. En glazen flessen zijn breekbaar.

Oosterbrook Zuivel