Logo Essie Bessie | lekker lokaal eten
Slaege granen en bonen

Slaegemeel, Slaegebonen en Slaegepasta vindt u o.a bij:

 

Baktotaal Bouwhuis in Goor

Grafelijke Korenmolen in Zeddam

Grutterij-Molen de Hoop in Zevenaar

Gunnewick De Vier Winden in Vragender

Landwinkel Smits in De Heurne

Eetwinkel Van Mien in Doetinchem

Stadsboerin in Doetinchem

Slaege
Dinxperloseweg 26b
7064 LA Silvolde

www.slaege.nl

06 223 004 53
jthf.steverink@planet.nl

De Slaege granen en bonen

Graanteler Jan Steverink heeft zijn akkers liggen in de ‘Silvoldse Slaege’. De Slaege is een afgesloten laaggelegen gebied, grenzend aan de Oude IJssel (Aa-strang) en aan de Keizersbeek in de Achterhoek. In dit stroomgebied van de Oude-IJssel en de Aa-strang komt moerasijzererts in de vorm van zeer harde lagen voor, beter bekend als oerbanken. Bij het ploegen van de grond komen soms brokken oer met een sponsachtige structuur naar boven.

Het gebied van de Silvoldse Slaege is in het verleden bovendien vaak overstroomd, waardoor een laag vruchtbaar slib werd afgezet. Dit resulteerde in vruchtbaar akkerland; lichte rivierklei gecombineerd met bonkig oer maken dat er hier ruimte is voor het letterlijk en figuurlijk telen van oergraan.

Puur net als vrogger

Graanteler Jan Steverink is in 2005 gestart met het telen van oude graansoorten. Inmiddels vele ervaringen rijker, is het duidelijk welke rassen en aangepaste teeltmethoden goed werken. Het streven is hoogstaande granen te telen zodat de bakkers alleen zout, gist/desem en water hoeven toe te voegen. Zo puur mogelijk dus, brood net als vrogger! Tegenwoordig is er uit het hele land interesse voor Jan’s graan.

Molen de Vier Winden

Alle granen van Slaege worden gemalen bij molen de Vier Winden Gunnewick in Vragender: gemalen op de steen en zo de zak in zonder toevoegingen.

Bij diverse Slaegemeel-bakkers in Nederland maakt men van het Slaege-graan de lekkerste broden. Maar daar blijft het hier niet bij: beschuit, ontbijtkoek, zoutjes, suikerbrood, koekjes. In 2013 heeft één van de ‘Slaege-meel’ bakkers zelfs het lekkerste brood van Nederland gemaakt.

Bonen goed voor graan

Granen mogen één keer in de drie jaar op hetzelfde stuk grond geteeld worden. Daarom wisselt Jan Steverink de graanteelt af met maïs en bonen. De graanteelt wordt vooraf gegaan door bonen.

Bonen zijn vlinderbloemigen en halen stikstof uit de lucht, die ze vervolgens via de sapstroom naar de wortels transporteren. Aan de wortels van de bonenplanten zitten stikstof bolletjes. Dit is een  belangrijke voedingsstof  voor het graan, dat zo een extra goede start maakt.

Bonen zijn lekker én gezond

Met bonen kun je volop variëren. Er zijn vele soorten, zoals de  bekende witte bonen en oer-Hollandse bruine bonen of kapucijners. Bonen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Elke boon heeft zijn eigen kleur, bite en smaak; allemaal lekker. Koud of warm, als hoofdgerecht of in een salade, de mogelijkheden zijn eindeloos!

In de Slaege worden de volgende bonen geteeld: Sojabonen, Friese bruine bonen, Citroenbonen, Witte bonen, Reade Krobbe, Red Kidneybonen en Woudbonen. Ook de Heilige Boon (Monstrans) en de erwtensoort Schokkers behoren tot het assortiment.

Bonen passen helemaal in de nieuwe manier van eten. Ze zijn niet alleen heel lekker om mee te variëren maar ook erg gezond. Volgens voedingsdeskundigen zijn bonen één van de beste producten van moeder aarde: ze zijn een bron van eiwitten, vezels, vitamines en goede koolhydraten. Door hun verzadigende effect zijn ze ook ideaal voor wie een dagje geen vlees wil eten. De Gezondheidsraad raadt niet voor niets in de Richtlijnen Goede Voeding aan om wekelijks peulvruchten te eten.

Gedroogde peulvruchten bereiden

Dat duurt toch heel lang? Ja, dat is zo. Maar de meeste tijd zit ‘m in het weken op een koele plek en het pruttelen op het fornuis. Daar heb je zelf geen omkijken naar.

Zo maak je in 4 stappen gedroogde bonen klaar om te verwerken in allerlei verrassende recepten met bonen.

Slaege granen Zwarte Emmer
Slaege bonen
Slaege granen Emmer

Foto’s granen: Stan Bouwman
Foto combinen: Hans Prinsen