Borsjt: bietensoep met linzen en yoghurt
Ingrediënten
voor 4 personen
- 75 gram rode linzen
- 1 laurierblad
- 1 rode ui in blokjes
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 200 gram winterpeen geschild en in blokjes
- plantaardige boter of olie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 liter groentebouillon
- 500 gram rauwe rode bieten in blokjes
- 1 eetlepel karwijzaad
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- peper en zout
- 4 eetlepels dikke yoghurt eventueel plantaardig
- 1 eetlepel bieslook fijngehakt
- 2 takjes dille
rode bieten
verkrijgbaar bij
Burgerboerderij
Borsjt is een soep van rode bieten die veel wordt gegeten in Oekraïne en andere Centraal-Europese landen. Traditioneel wordt Borsjt met vlees gemaakt maar ik maak een vegetarische bietensoep. Je denkt misschien dat er alleen bieten in deze soep zitten maar niets is minder waar. Je kunt ook een groene paprika, een rode peper en verse peterselie aan de soep toevoegen. Net wat je in huis hebt.
Eet smakelijk!
Beschrijving
Bereidingstijd: 45 minuten
Zet de linzen op in een pan met water, het laurierblad en een flinke snuf zout.
Breng aan de kook en laat de linzen gaar koken in ongeveer 30 minuten.
Giet de linzen af en haal het laurierblad eruit.
Doe wat boter of olie in een pan en fruit de ui, voeg knoflook en winterpeen toe en bak een paar minuten mee.
Blus af met rode wijnazijn en voeg de groentebouillon en bieten toe.
Laat zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Roer dan tweederde van de linzen erdoor en pureer de soep.
Roer het karwijzaad en de sinaasappelsap erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Roer de overige linzen erdoor.
Schep de bietensoep in kommen en doe op iedere kom een lepel dikke yoghurt.
Garneer met bieslook en dille. Lekker met vers brood.