Venkel-tomatengratin
Ingrediënten
voor 4 personen
- 4 venkelknollen
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels verse tijmblaadjes
- peper en zout naar smaak
- 175 ml kookroom
- 100 gram (versgeraspte) Parmezaanse kaas
- 4 tomaten in stukjes gesneden
- 100 gram pijnboompitjes
Venkel en tomaten zijn verkrijgbaar bij
Biologisch-dynamische tuinderij in Zwiep
Groentekwekerij en landwinkel in De Heurne
Beschrijving
Verhit de oven voor op 200 °C.
Was de venkelknollen, verwijder het groen en de harde kern en snijd de rokken in dunne reepjes. Bewaar wat venkelgroen voor de garnering.
Pel en snipper de uien fijn en snijd de knoflook zo klein mogelijk.
Meng de venkelreepjes met de ui, knoflook, olijfolie en tijm, en breng op smaak met peper.
Doe dit mengsel in een met wat olie ingevette ovenschaal en giet de keukenroom eroverheen.
Dek de schaal rondom goed af met aluminiumfolie en zet hem 45 minuten in de oven.
Haal dan de folie er af en leg de stukjes tomaat tussen de venkel.
Strooi de Parmezaanse kaas en pijnboompitjes erover.
Zet dan de schaal weer in de oven (nu zonder folie) en bak nog 15 minuten.
Garneer het gerecht met wat venkelgroen.
Combineer dit gerecht met een frisse salade of aardappeltjes uit de oven.
Smakelijk eten!