Yoghurttaart met citroen en blauwe bessen
Ingrediënten
voor 8 personen
Taartbodem:
- 50 gram pecannoten, fijngemalen
- 50 gram amandelmeel
- 75 gram gesmolten roomboter
- 20 gram erythritol (of 200 gram suiker)
- 4 gram bakpoeder
- rasp van 1/2 citroen
- snufje zout
Vulling
- 350 gram volle yoghurt
- 150 ml verse slagroom
- 25 gram erythritol (of 250 gram suiker)
- sap van 1 citroen (30 ml)
- 7 gelatine blaadjes
Saus
- 50 gram blauwe bessen
- 1 gelatine blaadje
- 20 ml water
Topping
- 100 gram blauwe bessen
- 1 gelatineblaadje
volle yoghurt
verkrijgbaar bij
in Laren (Gld)
Bij yoghurt denk je misschien niet meteen aan een ingrediënt voor een taart. Maar als je deze taart een keer hebt gemaakt weet je wel beter. Heerlijk fris en ook nog eens weinig calorieën. Zeker als je kiest voor erythritol in plaats van suiker.
Erythritol is een natuurlijke zoetstof. Het levert dezelfde zoete smaak als normale suiker en is vrijwel caloriearm. Hierdoor is het een uitstekende suikervervanger.
Je kunt eindeloos varieren met deze taart door de bosbessen te vervangen door ander fruit. Kies voor zoete vruchten, dat past goed bij het zure van de yoghurt en citroen. Zo heb je iedere keer een andere, heerlijke taart.
Beschrijving
Verwarm de heteluchtoven voor op 175 graden.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een grote kom. Meng dit vervolgens met een garde goed door elkaar en kneed het eventueel met je handen.
Bekleed de bodem en zijkanten van een springvorm (18 tot 20 cm) met bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem en bak de bodem ca. 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het bakblik uit de over en laat de bodem goed afkoelen.
Week alle gelatine blaadjes (9) minstens 10 minuten in een kom met koud water.
Voor de vulling verwarm je 25 ml slagroom in een steelpannetje. Knijp 7 gelatine blaadjes uit. Als de slagroom begint te borrelen, voeg je de gelatine al roerend toe. Als de gelatine is opgelost zet je het vuur uit en de pan opzij.
Doe de overgebleven koude slagroom samen met de volle yoghurt, erythritol of suiker en citroensap in een grote kom. Klop dit romig met een mixer of garde en voeg tot slot al roerend de slagroom met opgeloste gelatine toe.
Schenk de yoghurtvulling in de springvorm, op de taartbodem, en zet opzij.
Ga nu verder met de saus. Doe 50 gram blauwe bessen samen met 20 ml water in een pannetje en breng dit aan de kook. Pureer vervolgens met een staafmixer tot een saus. Knijp 1 gelatineblaadje uit en voeg dit toe aan de saus. Roer even goed en zet het vuur uit. Schenk het sap over de yoghurtvulling en gebruik een sateprikker om een swirl te vormen. Het geeft een mooi effect als het bovenste laagje van de yoghurtvulling gemixt wordt met de saus.
Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Maak na 4 uur de topping door de resterende blauwe bessen in een pannetje te verwarmen en fijn te prakken zodat je de bessen nog wel ziet.
Knijp het laatste gelatineblaadje uit en voeg dit toe aan het kokende sap. Haal de taart uit de koelkast en schenk het sap over de taart.
Zet de taart weer in de koelkast en laat nog eens 2 uur opstijven.
Snijd de taart in 8 puntjes en genieten maar!