Heerlijke herfststoof met knolselderij puree
Ingrediënten
voor 4 personen
voor de stoof:
- 500 gram ribstuk of hertenstoofvlees op kamertemperatuur
- 250 ml rode wijn
- boter
- een kleine winterpeen
- 1 prei
- 1 ui
- 500 ml runder- of hertenbouillon
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 eetlepels zilveruitjes
voor de knolselderijpuree:
- 1 knolselderij
- 2 kruimige aardappelen
- boter
- melk
- peper
Wat is er lekkerder dan een dampende herfststoof op een gure novemberdag? Zeker als het gemaakt is met vlees van een koe of hert die vlakbij een goed leven heeft gehad. Met rode wijn van een wijngaard langs de IJssel. Met wortel, prei, knolselderij, aardappelen en boter zo vol van smaak, rechtstreeks van onze vruchtbare grond.
ribstuk
verkrijgbaar bij
hertenstoofvlees
verkrijgbaar bij
groenten & aardappelen
verkrijgbaar bij
wijnen
verkrijgbaar bij
zuivel
verkrijgbaar bij
Smelt boter in een hapjespan of braadpan met een deksel.
Bak het vlees bij hoge temperatuur zodat het lekker bruin wordt. Zet dan het vuur wat lager.
Snijd dan de peen, prei en ui grof en bak dit mee in de pan. Voeg de tomatenpuree er aan toe. Laat deze even mee bakken waardoor de zure smaak wat verdwijnt.
Voeg dan de wijn en bouillon toe en zorg ervoor dat al het vlees onder staat. Doe ook de takjes tijm en rozemarijn in de pan.
Doe de deksel op de pan en laat het vlees minstens 2,5 uur sudderen. Sudder je het vlees nog één of twee uur langer, dan wordt het nog malser. Zorg er wel voor dat het niet kookt, anders wordt het vlees taai. Voeg de laatste 30 minuten de zilveruitjes toe.
Dan gaan we met de puree aan de slag. Schil de aardappelen en knolselderij, snijd ze in stukken en doe ze in de pan.
Schenk er water bij tot het bijna allemaal onderstaat. Laat dit zo’n 10-15 minuten koken tot het gaar is.
Giet dan het water uit de pan en voeg een scheutje melk en een klontje boter toe.
Stamp met de pureestamper en voeg eventueel nog wat extra boter en melk toe totdat het een lekker smeuige puree is geworden.
Voeg peper naar smaak toe en haal nog even de takjes tijm en rozemarijn eruit.